Aantekeningen |
- van der Schelling
Philips de I. oudste zoon van Lamoraal de Ie. de XXIXe Heer en VII Graaf van Egmond, Prins van Gavre, van Steenhuijsen en vant H. Rijk, en Grande van Spanjen, troude Vrow Maria van Hoorn, Hij was erfgenaam van de deugden van zijnen Vader, zowel als van zijne goederen. Hij stierf zonder kinderen, in een slag van Ivrij in Vrankrijk, als Generaal van de krijgslieden van zijne Majestijt, en zijne Armee, aldaar gezonden tot hulp tegen de Hugenoten, den 14 Maart 1590. Hij regeerde 22 jaaren, en is begraven te Hierges.
Brussel 18307
Phlippe, comte Egmond, prince de Gavre et Steenhuse, baron de Sotteghem, Armentiers, Fiennes, gouverneur et capitain-general de la province d’Artois, chevalier du orde de la Toison d’Or, fut tuee en la bataille de Jury l’an 1590, nayant V d’enfans de sa femme Maria de Hornes (fille de Martin de Hornes, comte de Hautekerke, viscomte de Berges-Winocq, et d’Anna de Croy).
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie (Creative Commons)
Filips was de vijfde Graaf van Egmont, tweede prins van Gavere, heer van Zottegem, baron van Gaasbeek en twaalfde en laatste heer van Purmerend, Purmerland en Ilpendam. Hij was het zevende kind en de oudste zoon van Lamoraal van Egmont, die in 1568 te Brussel werd onthoofd, en Sabina van Beieren. Filips werd geboren op het kasteel van Lahamaide in Henegouwen. Filips ligt begraven in Hierges. Het hart van Filips wordt tentoongesteld in de 'Egmontkamer' van het stadhuis van Zottegem; het loden hartvormige kistje bevindt zich in de Egmontcrypte van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.
Na de executie van zijn vader nam Willem van Oranje de voogdij van de jonge prins op zich. Filips werd in 1575 gevangen genomen en voor Rhoda gebracht maar in 1577 weer vrijgelaten uit Spaanse gevangenschap in Lier na het Eeuwig Edict. Op 25 mei 1577 werd hij met grote eer ontvangen in Ninove, Gavere en Zottegem. Filips van Egmont ondertekende mee de Unie van Brussel als afgevaardigde voor Brabant Filips verbrak de band met het kamp van Willem van Oranje en liep over naar het Spaanse kamp (waarschijnlijk ook omdat de Egmonts vanaf de Pacificatie van Gent hun door Spanje aangeslagen bezittingen terugkregen). Op 15 juli 1579 deed hij met vijf compagnieën zijn intrede in Lessen om de stad te verdedigen. Hij veroverde in 1579 diverse steden voor koning Filips II van Spanje (Baasrode (slag om Baasrode), Brussel, Nijvel, Geraardsbergen en Ninove). Hij werd uit dank hiervoor door Filips II benoemd tot ridder in de Orde van het Gulden Vlies en verbleef tot 1580 in Ninove, waar hij op 30 maart krijgsgevangen werd genomen door geuzenleider François de La Noue. Tussen 1580 en 1585 werd hij door het Staatse leger gevangen gehouden, eerst in Gent en daarna in Fort Rammekens. In 1585 werd hij uitgewisseld tegen François de La Noue (die in 1580 door de Spanjaarden gevangen was genomen) en kwam dus vrij. In 1586 werd hij gouverneur van Atrecht. Hij sneuvelde op 24 maart 1590 te Ivry in de strijd tegen koning Hendrik IV van Frankrijk.
|